W skrócie
Pyszna sałatka z truskawkami z użyciem pomidorów to prawdziwa bomba witaminowa. Składniki dania można przechowywać przez 15 minut w lodówce. Dzięki temu będą apetycznie schłodzone i jeszcze bardziej orzeźwiające w smaku. W takim przypadku należy polać je sosem tuż przed podaniem. Zobaczcie przepis na wyśmienitą sałatkę z truskawkami.
Sałatka z truskawkami – przepis z dodatkiem pomidorów
Liczba porcji: dla osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić sałatkę z truskawkami?
Przygotowanie:
- Truskawki trzeba umyć i odszypułkować. Owoce należy pokroić na ćwiartki.
- Umytego pomidora należy pokroić w kostkę. Truskawki i pomidory należy umieścić w misce.
- Cebule trzeba pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do salaterki.
- Następnie należy umyć i porwać w palcach bazylię z miętą.
- W pojemniku należy połączyć ocet balsamiczny z oliwą i polać po wierzchu składników.
- Na koniec należy pokroić w kostkę fetę oraz posiekać migdały.
- Ser należy ułożyć na sałatce z truskawkami i posypać z wierzchu orzechami.
- Sałatka z truskawkami i fetą może być doprawiona do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotowa sałatka z truskawkami i pomidorami może być podana z domowymi grzankami.
Sposób podania sałatki z truskawkami
W czerwcu najczęściej spotkać można przepisy na sałatkę z rukolą i truskawkami. Takie danie można urozmaicić, dodając listki świeżego szpinaku, a nawet sałatę. Do sezonowej sałatki z truskawkami można dodać także chrupiące orzechy lub pestki. Świetnie sprawdzają się uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika, płatki migdałowe, orzechy włoskie lub orzeszki ziemne.
Ser do sałatki z truskawkami
Częstym wyborem do sałatki z truskawkami jest ser feta. Jednak można korzystać z różnych rodzajów nabiału. Świetnie sprawdzi się mozzarella, tłusta burrata, zgrillowany ser halloumi, a także sery pleśniowe. Jeżeli chcecie wykorzystać w kuchni tradycyjny polski składnik, to możecie sięgnąć po dobrej jakości twaróg. Intrygującym składnikiem będzie także ser koryciński z dodatkiem czarnuszki lub czosnku niedźwiedziego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?